LAPORAN RAHMAN TALIB 1960 PDF

LAPORAN RAHMAN TALIB. MH. Muhd Hakim. Updated 5 May Transcript. SEKOLAH RENDAH. Sekolah Kebangsaan; Sekolah Vernakular/ Sekolah. Laporan Rahman Talib, Pada tahun , Jawatankuasa Penyemak Pelajaran ditubuhkan bagi mengkaji semula perlaksanaanLaporan Razak dan. Beberapa syor yang telah dicadangkan dalam Laporan Rahman Talib ; 5. 1. Bahasa Kebangsaan. Bahasa Melayu dijadikan sebagai.

Author: Fauzilkree Faugrel
Country: Iran
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 28 October 2004
Pages: 191
PDF File Size: 6.94 Mb
ePub File Size: 5.55 Mb
ISBN: 725-3-73093-437-5
Downloads: 98286
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shakakinos

Di samping strategi ini, Dasar Pendidikan Kebangsaan juga dilaksanakan dengan mengada dan memperkembangkan tenaga pengajar yang terlatih dan juga mendirikan sekolah-sekolah selaras dengan pertambahan kanak-kanak. Peperiksaan awam diadakan dalam Bahasa Melayu. Oleh itu dasar rahnan bukan sahaja dapat memenuhi keperluan tenaga manusia rahmna segi jumlah tetapi juga dari segi kualiti.

Misalnya orang Melayu tinggal di kampung-kampung dan pinggir pantai, kaum Cina tinggal di kawasan perlombongan dan kaum India di kawasan ladang-ladang getah. Dalam tahun-tahun menuju kemerdekaan, telah timbul kesedaran di kalangan pemimpin dan rakyat Malaysia tentang betapa mustahaknya diadakan satu sistem pendidikan kebangsaan untuk mengganti sistem pendidikan penjajah bagi memenuhi kehendak negara.

Laporan Abdul Rahman Talib – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Dalam bahasa lain Tambah pautan. Kemudian, sebuah Jawatankuasa Kabinet telah ditubuhkan dalam tahun untuk mengkaji semula Dasar Pendidikan dengan tujuan untuk memperbaiki pelaksanaannya supaya matlamat untuk melahirkan satu masyarakat yang bersatupadu dan berdisiplin serta memenuhi keperluan tenaga rakyat yang terlatih bagi pembangunan negara dapat dicapai.

Oleh itu, langkah-langkah diambil bagi menggubal satu sistem pendidikan kebangsaan yang sesuai untuk negara yang merdeka dan mempunyai matlamat-matlamat sendiri. Di antara llaporan perubahan dan pindaan yang dibuat dalam Laporan Rahman Talib ialah: Sekolah pelajaran lanjutan merupakan persekolahan hingga umur 15 tahun.

  FORTIGATE 200B DATASHEET PDF

Mata pelajaran aneka jurusan di sekolah menengah pada waktu itu ialah Seni Perusahaan, Sains Rumah tangga, Sains Pertanian dan Perdagangan. Ini adalah selaras dengan dasar kerajaan semasa yang menekankan penyertaan swasta secara aktif.

Sistem ini mungkin secocok dengan Tanah Melayu yang terjajah tetapi apabila Tanah Melayu sudah merdeka, ia didapati tidak lagi sesuai. Walaupun hasrat dan tujuan Akta Pendidikan ini untuk menyatukan kaum yang ada di Malaysia ini, tetapi secara praktikalnya, 160 untuk mencapai matlamat itu memandangkan pola tempat tinggal yang berlainan. Pelajaran di sekolah rendah adalah percuma Sekolah rendah menjadi sekolah kebangsaan dan jenis kebangsaan.

Di antara beberapa perubahan dan pindaan yang dibuat dari 1906 Razak yang dikenali rahmam Laporan Rahman Talib ialah:. Keadaan ini menyukarkan usaha menyatukan mereka.

Laporan atau Penyata Rahman Talib yang diperakukan dalam Akta Pendidikan telah mengabdikan cita-cita yang terkandung dalam Laporan Razak dan menggariskan hasrat sistem pendidikan Kebangsaan yang terdapat sekarang. Sistem Pendidikan berkenaan mengekalkan tumpuan taat setia rakyat pendatang dan keturunan mereka kepada negara asal mereka dan menekan suppress semangat pembangunan rakyat tempatan.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Dasar Pendidikan Kebangsaan

Murid naik darjah secara automatik. Taska Tadika Prasekolah Pendidikan Khas. Memberi penekanan kepada pendidikan teknik dan vokasional untuk keperluan tenaga mahir. Terdapat empat aspek penting dalam laporan ini iaitu:. Semua calon mesti lulus Bahasa Melayu sebelum masuk ke sekolah menengah 6.

Presentation1 laporan rahman talib

Rahmna Rahman Talib ini kemudian dimaktubkan dalam Akta Pelajaran, Jawatankuasa ini diketuai oleh Abdul Rahman bin Haji Talib. Dasar Pendidikan Kebangsaan sememangnya dapat menampung keperluan-keperluan negara buat masa ini dan masa depan.

  AKTA RUMAH PERJUDIAN TERBUKA 1953 PDF

Sekolah pelajaran lanjutan merupakan persekolahan hingga umur 15 tahun. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Seterusnya, objektif-objektif ini diperkhususkan lagi apabila Jawatankuasa Kabinet ditubuhkan dan bidang tugasnya ditetapkan.

Mewujudkan sistem peperiksaan persekolahan yang sama walaupun berlainan bahasa di peringkat rendah, menengah,dan menengah atas. Falsafah Pendidikan Negara yang diasaskan kepada hasrat serta aspirasi negara dan dinyatakan secara bertulis baru-baru ini memberi penekanan kepada usaha melahirkan insan yang berilmu dan berakhlak, seimbang dan harmonis, yang boleh mencapai kesejahteraan diri dan memberi sumbangan kepada keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara.

Isnin 31 December Penyata rahman talib simple Documents. Published on Apr View 5. Tingkatan Empat Tingkatan Lima. Pelajaran agama Islam bagi murid-murid hendaklah sekurang-kurannya 15 orang. Laporan Etijing Abdul Rahman Documents. Selaras dengan hasrat negara untuk mencapai tahap negara perindustrian adalah penting rakyatnya diberikan pendidikan secucuk dengan keperluan-keperluan swasta bagi bidang-bidang tertentu seperti pengeluaran, pelancongan, perkhidmatan, dan sebagainya.

Beberapa strategi telah digubal untuk mencapai matlamat Dasar Pendidikan yang telah ditetapkan seperti berikut:. Laporan Jawatankuasa ini telah diterbitkan dalam tahun Objektif dasar ini dinyatakan dalam Pendahuluan kepada Akta Pelajaran,iaitu:.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Dasar ini seharusnya dapat menggalakkan lebih ramai rakyat yang terlibat secara aktif dalam bidang keusahawanan dan tidak bergantung semata-mata kepada kerajaan untuk mencari kerja.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Maklumat berikut merujuk kepada skema