KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Munos Mele
Country: Cuba
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 24 December 2012
Pages: 303
PDF File Size: 12.52 Mb
ePub File Size: 10.77 Mb
ISBN: 169-5-18303-416-3
Downloads: 70595
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztihn

Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM. Terdapat perbezaan sesama spesies lebah madu, tetapi semuanya berkongsi ciri-ciri yang berikut:. Kepelbagaian subspesies ini mungkin merupakan hasil suatu radiasi pada zaman Pleistosen Awal kploni didorong oleh perubahan iklim dan habitat ketika Zaman Air Batu yang terdahulu.

Ratu mempunyai kiloni yang dapat mengawal keseluruhan aktiviti koloni lebah. Micrapis merupakan keturunan lebah madu yang paling lama, barangkali mencapah keluar daripada keturunan yang lain pada zaman Bartonia kira-kira 40 juta tahun dahulutetapi sendirinya sekian lama tidak bercapah sebelum Neogen.

Hanya ada satu spesies yang dikenali dalam subgenus Megapis. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Tugas utamanya ialah mengeluarkan telur. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Apis florea dan Apis andreniformis merupakan lebah madu kecil yang berasal dari Asia selatan dan tenggara.

Anggota yang kompleks ini, termasuk duri pada sengat itu, dianggap berevolusi terutamanya sebagai balasan kepada pemangsaan oleh vertebrata, kerana duri itu biasanya tidak berfungsi dan anggota sengat itu tidak terputus melainkan sengat itu terkena tisu berotot. Biarpun sengat itu boleh juga menembusi sendi rangka luar yang anjal pada apendej serangga lain dan oleh itu digunakan dalam pertempuran sesama ratu lebahnamun bagi pertahanan Apis cerana terhadap serangga lain seperti tebuan pemangsa, pertahanan ini biasanya dilakukan dengan mengepung musuh dengan sekerumun lebah pekerja yang menggetar-getarkan ototnya dengan cukup kuat sehingga memanaskan musuh itu sampai mati.

Koloni Lebah Madu

Lebah kacukan ini lazimnya lebahh langsang dan hasil madunya tidak setanding dengan lebah madu Eropah, tetapi ia juga lebih kalis penyakit dan lebih rajin mencari makanan. Kebanyakan hasil tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan.

  ENGENIUS ECB300 PDF

Propolis digunakan oleh manusia sebagai suplemen kesihatan dan juga bahan kosmetik. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana. Kasta ini penting kerana tugas utamanya ialah mengumpul nektar madu dan debunga. Pembezaan jantina lwbah oleh suatu partenogenesis yang terubah suai.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Hanya dua spesies lebah madu, A. Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni.

Adakalanya madu juga dikumpul oleh manusia dari sarang lebah tukang. Semua spesies Apis yang wujud dikumpul madunya oleh kaum orang asli untuk dimakan, tetapi hanya madu buatan Apis mellifera dan Apis cerana yang dimanfaatkan secukupnya untuk tujuan komersil. Sarang lebah haif moden lebwh membolehkan penjaga lebah untuk mengangkut lebah dari tempat ke tempat untuk membantu pendebungaan hasil tanaman serta menggalakkan perusahaan menternak lebah secara besar-besaran.

Diambil daripada ” https: Lazimnya, dua spesies tersebut nadu hidup secara simpatri tetapi klloni berbeza dari segi evolusi dan mungkin merupakan hasil penspesiesan alopatrikemudian taburannya kemudian bertemu.

Terdapat pelbagai subspesies yang telah menyesuaikan diri dengan persekitaran geografi dan iklim setempat, dan tidak lupa juga dibiakbakakan strain-strain kacukan seperti lebah Buckfast.

Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika. The University Leah of Kentucky. Dicapai 1 Jun Bagi penternak lebah madu, mereka memeriksa haif sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Dicapai 5 Julai Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam gua ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan oleh maddu mematahkan aliran gen.

  HEINO ENGEL TRAGSYSTEME PDF

Seperti kolohi madu, lilin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan. Apis binghami Apis breviligula Apis dorsata Apis florea Apis laboriosa. Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding lebah betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid. Lebah diafrikakan juga dikenali dengan jolokan “lebah pembunuh” merupakan kacukan lebah madu Eropah dan salah satu subspesies asal Afrika iaitu A. Apis koschevnikovi Koloin mellifera Apis nigrocincta Apis nuluensis.

Dalam pesekitaran tertentu, debunga lebihan boleh dikumpul dari sarang A. The History of Food2nd ed.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Ada juga yang mengumpan dengan haif kotak kayu. Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain.

Barangkalinya ia berasal dari kawasan tropika timur Afrika dan tersebar dari situ ke Eropah Utara dan juga ke arah timur sampai Asia di banjaran Tien Shan. Bagi sesetengah spesies lebah madu liar, amaran ini berbentuk ‘gelombang’ yang meriakkan lebah-lebah yang berkumpul di seluruh indung apabila ancaman dikesan, yang mana lebah-lebah itu melengkungkan badan sambil mengibas-ngibas sayapnya. Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit.

Hanya terdapat satu spesies fosil yang didokumenkan dari Dunia Baru, iaitu Apis nearctica yang diketahui daripada satu spesimen yang berusia 14 juta tahun dari Nevada. Spesies-spesies lebah madu yang bersarang dalam rongga pokok menggunakan propolis untuk menutupi rekahan pada sarang.

The Story Of The Honeybee. Proceedings of the California Academy of Sciences. Lebah madu mewakili hanya pecahan maud daripada kira-kira 20, spesies lebah yang dikenali.