ANTIPSIKOTIK ATIPIKAL PDF

Antipsikotik (Latin: anti-, berlawanan dengan, kebalikan dari + Latin psychosis lain dalam otak (yang membuatnya banyak disebut dengan antipsikotik atipikal. Kebanyakan ubat generasi kedua, yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal, telah dibangunkan lebih baru-baru ini, walaupun antipsikotik atipikal yang. Antipsikotik Atipikal Sebagai Penstabil Mood – Download as Word Doc .doc /. docx), PDF File .pdf), Text File .txt) or read online.

Author: Kajisida Akimuro
Country: Bangladesh
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 20 November 2008
Pages: 236
PDF File Size: 6.62 Mb
ePub File Size: 18.81 Mb
ISBN: 315-5-48344-625-3
Downloads: 61408
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazragore

Antipsikotikjuga dikenali sebagai neuroleptik atau penenang utama[1] ialah kelas ubat-ubatan yang digunakan terutamanya untuk menguruskan psikosis termasuk khayalanhalusinasiparanoia atau pemikiran yang tidak teraturattipikal dalam skizofrenia dan gangguan bipolar. Ia sering digunakan dalam pengurusan gangguan bukan psikotik.

Antipsikotik biasanya berkesan dalam melegakan gejala psikosis dalam jangka pendek.

Penggunaan jangka panjang antipsikotik dikaitkan dengan kesan sampingan seperti gangguan pergerakan sukarela, ginekomastia, dan sindrom metabolik. Mereka juga dikaitkan dengan peningkatan kematian pada orang tua, demensia.

  CARCINOMA EPIDERMOIDE INFILTRANTE DE PIEL PDF

Referat antipsikotik atipikal

Antipsikotik generasi pertama, yang dikenali sebagai antipsikotik biasa, ditemui pada tahun an. Kebanyakan ubat generasi kedua, yang dikenali sebagai antipsikotik atipikal, telah dibangunkan lebih baru-baru ini, walaupun antipsikotik atipikal yang pertama, klozapinditemui pada tahun an dan diperkenalkan secara klinikal pada tahun an.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Antipsikotik Kelas ubat Olanzapin, contoh antipsikotik generasi kedua. Pharmacology dalam bahasa Inggeris.

Antipsikotik – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Diarkibkan daripada yang asal pada 1 April Psychopharmacology dalam bahasa Inggeris. The atipikao of the nomenclature of antipsychotic drugs”. Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Olanzapin, contoh antipsikotik generasi kedua. Skizofreniagangguan bipolar. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Antipsikotik.